top of page

Josep Voltà

Josep Voltà

La Companyia Estable de Teatre “La Trifulga dels Fútils” es crea l’estiu del 2000 al Centre de Dia Dr. Pi i Molist de Nou Barris a partir de la iniciativa conjunta d’una treballadora de pisos; Lourdes Saumell,  d’un usuari del propi Centre; Josep Voltà i del recolzament del psiquiatra Josep Clusa.  En tots aquests anys han passat per la Trifulga molts actors; més de vuitanta, alguns de manera fugaç i d’altres per quedar-s’hi. Tots ells han donat forma i personalitat al grup i sempre seran part d’aquesta gran família. L'any 2015, després de nou espectacles estrenats, la Companyia s'independitza de la institució i inicia un camí en solitari que l'ha fet participar en diversos Festivals i estrenar els seus espectacles en alguns teatres de Barcelona i Catalunya. Ha estat programada en totes les edicions de l’Altre Festival i ha actuat a teatres com el Club Helena, lꞋAliança del Poblenou, l’Ateneu de Nou Barris o els Lluïsos de Gràcia. També ha actuat a lꞋInstitut del Teatre de Barcelona i a la Universitat Autònoma de Barcelona. El 2017 rep el Premi Josep Clusa al millor espectacle de lꞋAltre Festival. 

Actualment La Trifulga dels Fútils és una Companyia resident del Centre Cívic Baró de Viver de Barcelona i es defineix com una Companyia de teatre oberta i inclusiva formada per ciutadans lliures, actors professionals i persones diverses, tots ells amb una història de salut mental al darrere.

“...algunes vegades sentim en els mitjans d’informació el nom trifulga referint-se a una baralla, és erroni. Una trifulga és sortir d’una situació complicada amb molt d’esforç i sacrifici. Vaig escollir aquest nom perquè resulta original i molta gent canvia la g per la c, així doncs farem acostumar el públic a dir les coses pel seu nom. El nom de fútils perquè els que formàvem el grup inicial érem uns atrotinats. Per a una companyia de teatre de malalts mentals el nom La Trifulga dels Fútils sona com que estem lluitant per sortir-nos del mal tràngol que suposa la malaltia, però que a l’hora estem dins un pou del qual es difícil sortir.”

Josep Voltà

actor i fundador de la Trifulga

 

 

 

 

 

 

 

bottom of page